ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σελίδες

Ασθένειες ψαριών στο ενυδρείο!!





Από τη στιγμή που το ενυδρείο σας "στρώσει", κάθε είσοδος νέου ψαριού ή φυτού πρέπει να παρακολουθείται για αρρώστιες πριν την εισαγωγή του στο ενυδρείο.
Ένα μικρό ενυδρείο καραντίνας πρέπει να στηθεί για τέτοιους λόγους. Δεν χρειάζεται να είναι πλήρης διακοσμημένο. Κανά δυο πέτρες είναι αρκετές, ίσα που να προσφέρουν μια τυπική αίσθηση ασφάλειας στο καινούργιο ψάρι. Μια περίοδο δύο με τρεις εβδομάδες είναι αρκετός καιρός για να παρακολουθούμε τα καινούργια ψάρια μέσα στο ενυδρείο καραντίνας για τυχόν ασθένειες. Καθημερινός έλεγχος απαραίτητος και με την πρώτη ανεπιθύμητη εμφάνιση συμπτώματος το ενυδρείο καραντίνα, μετατρέπεται σε ενυδρείο νοσοκομείο.

Στα φυτά τα σημάδια συνήθως δεν είναι και τόσο εμφανή. Κάντε προσεκτικό έλεγχο πριν τα εισάγετε στο ενυδρείο για ανεπιθύμητους επισκέπτες, κυρίως μικρά σαλιγκάρια ή τα αυγά τους, που μπορούν σε μικρό χρόνο κατακλύσουν το ενυδρείο σας. Μερικοί χομπίστες βουτάνε τα καινούργια τους φυτά σε διάλυμα με ελαφριά δόση καλιούχου υπερμαγγανικού άλας για να καταστρέψουν οποιαδήποτε μορφή ζωής ή παρασίτου που συνοδεύει το φυτό.

Συνήθως η αρρώστια κάνει την εμφάνιση της στο ενυδρείο με την εισαγωγή νέου ψαριού σε αυτό και για αυτό τον λόγο οι περισσότεροι κατηγορούν τα μαγαζιά ότι τους προμήθευσαν με άρρωστα ψάρια (όχι ότι κάποιες φορές δεν ισχύει). Στην πραγματικότητα το νεοεισαχθέν ψάρι δεν είναι άρρωστο όταν το βάζουμε στο ενυδρείο μας, αλλά η απότομη αλλαγή του περιβάλλοντος και το στρες που του προκαλείται το κάνει ευάλωτο σε ασθένειες, ενώ τα παλαιότερα ψάρια έχουν σε κάποιο βαθμό ανοσία. Είναι συνεπώς άδικο να κατηγορούμε κάθε φορά τους μαγαζάτορες για άρρωστα ψάρια. Οι ίδιοι οι μαγαζάτορες θα έπρεπε να έχουν ενυδρεία καραντίνας και να τα κρατάνε εκεί πριν τα πουλήσουν. Αν πέσετε κατά την επίσκεψη σας σε μαγαζί σε νέα παραλαβή, μη διστάσετε να ρωτήσετε τον μαγαζάτορα αν μπορεί να κρατήσει το ψάρι σε καραντίνα με την προϋπόθεση να το προμηθευτείτε άλλη προσυμφωνημένη ημερομηνία.

Το νερό του ενυδρείο μας μπορεί να βρωμίσει με διάφορους τρόπους: Καπνός από τσιγάρα, λακ μαλλιών, αρώματα κ.α. τα οποία εισάγονται στο νερό από την αεραντλία. Οι τροφές, αν και άριστης ποιότητας πρέπει να εναλλάσσονται και να δίνουν ποικιλία στα ψάρια για αποφευχθεί η απώλεια βιταμινών.

Για να επιτευχθεί θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας, πρέπει πρώτα να γίνει ακριβής και έγκαιρη διάγνωση.

Ευτυχώς οι πιο συνηθισμένες ασθένειες γίνονται εύκολα αντιληπτές και αναγνωρίσιμες και χάρη στην επιστημονική έρευνα η κατάλληλη θεραπεία είναι προσβάσιμη για εμάς του χομπίστες. Είναι φυσικό όλοι να ευχόμαστε να μη μας τύχει και κυρίως οι πιο νέοι στον χώρο, αλλά πάντα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένη να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση. Μη διστάσετε να ρωτήσετε το μαγαζί που αγοράζετε ψάρια για να σας καθοδηγήσει.

Οι μέθοδοι θεραπείας ποικίλουν από ατομικά μπάνια ψαριών ως και θεραπεία σε ολόκληρο το ενυδρείο. Τα ατομικά μπάνια (εισαγωγή ψαριού σε δοχείο με φάρμακο) γίνονται σε άρρωστα ψάρια και η διάρκεια τους είναι μόλις λίγα λεπτά. Η θεραπεία σε ολόκληρο το ενυδρείο είναι μακροχρόνια και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες και δοσολογίες που περιγράφονται στην συσκευασία του φαρμάκου. Άλλες φορές το ψάρι πρέπει να θεραπευτεί έξω από το νερό, βάζοντας φάρμακο για παράδειγμα πάνω στην πληγή του άρρωστου ψαριού.

Ακολουθείται πιστά τις οδηγίες και την δοσολογία όπως την περιγράφει τα συνοδευτικό έντυπο που εσωκλείεται στις συσκευασίες των φαρμάκων.

Κατά την διάρκεια θεραπείας αφαιρέστε τον ενεργό άνθρακα, αν τυχόν χρησιμοποιείτε στο φίλτρο σας. Διαφορετικά ο ενεργός άνθρακας θα απορροφήσει το φάρμακο με αποτέλεσμα να μη γίνει σωστά η θεραπεία. Συχνά πρέπει να ενισχύσετε την παροχή οξυγόνου στο ενυδρείο ή και να αυξήσετε την θερμοκρασία του νερού. Κατά την διάρκεια της θεραπείας ίσως επηρεαστούν τα φυτά σας. Μόλις τελειώσει η θεραπεία κάντε αλλαγές νερού για να απομακρυνθεί το φάρμακο.

Οδηγός για καλή υγεία
  • Μη τοποθετείτε πολλά ψάρια στο ενυδρείο σας. Ο υπερπληθυσμός προκαλεί στρες και αν εμφανιστεί ασθένεια εξαπλώνεται ραγδαία.
  • Μη κρατάτε ψάρια με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες ή διαφορετικούς χαρακτήρες (άγρια με ήρεμα) ψάρια στο ίδιο ενυδρείο.
  • Μη ταϊζετε πολύ. Η τροφή που δεν φαγώνεται προκαλεί μόλυνση του νερού.
  • Μη ταϊζετε λίγο. Το ψάρι που δεν τρώει σωστά δεν έχει ικανούς αμυντικούς μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει μια ασθένεια.
  • Δώστε ποικιλία τροφής στα ψάρια για να παίρνουν όλες τις βιταμίνες που χρειάζονται.
  • Αποφύγετε να καπνίζετε κοντά στο ενυδρείο ή να βάζετε καλλυντικά.
  • Διατηρείστε καθαρό το φίλτρο σας και κάντε συχνές αλλαγές νερού.
  • Μην αλλάζετε τις συνθήκες του νερού απότομα, έτσι δεν στρεσάρονται τα ψάρια.
  • Ελέγξτε το ψάρι πριν το αγοράσετε.
  • Τοποθετείστε το καινούργιο σας ψάρι σε καραντίνα για λίγες εβδομάδες.
  • Ελέγξτε τα καινούργια φυτά για παράσιτα (π.χ. σαλιγκάρια) πριν μπουν στο ενυδρείο σας.
  • Απομακρύνετε άρρωστα ψάρια από το ενυδρείο σας.

Θεραπεία
  • Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες που συνοδεύουν το φάρμακο.
  • Μερικές φορές η θεραπεία επηρεάζει τα φυτά σας. Απομακρύνετε τα αν μπορείτε.
  • Αυξήστε την παροχή οξυγόνου.
  • Αυξήστε την θερμοκρασία.
  • Απομακρύνετε τον ενεργό άνθρακα από το φίλτρο.
  • Κάποιες θεραπείες επηρεάζουν τις αποικίες βακτηριδίων στο φίλτρο σας. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες.
  • Κάποιες θεραπείες επηρεάζουν την υγεία άλλων ψαριών. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες.
  • Ακολουθείστε πιστά την δοσολογία